Skip to content
Jak obniżyć poziom cholesterolu? 7 praktycznych rad
- Wyklucz z diety tłuste produkty zwierzęce. Jeżeli musisz użyć tłuszczu, wybierz oleje roślinne (rzepakowy, lniany i oliwę z oliwek) – są one źródłem kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Do smarowania pieczywa używaj margaryn miękkich (tzw. kubkowych). Wyeliminuj zwłaszcza: tłuste mięso, boczek, tłusty drób (gęsi, kaczki, skórę drobiową), tłuste wędliny, kiełbasy, parówki, salceson, baleron i podroby (wątróbkę, serca, żołądki); majonez, śmietanę, sery żółte, topione, pleśniowe, tłuste sosy, zasmażki; masło (także roślinne), wyroby cukiernicze, torty.
- Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe. Zawierają one więcej składników mineralnych i witamin od produktów przetworzonych oraz są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Zamień białe pieczywo, biały ryż i jasne makarony na pieczywo razowe, graham i pumpernikiel, ryż brązowy, makaron razowy, kaszę jęczmienną i gryczaną, płatki zbożowe (owsiane).
- Unikaj produktów przetworzonych. Ze względu na obecność izomerów trans kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wyklucz z diety wyroby cukiernicze i słone przekąski (ciastka, ciasta, krakersy, wafelki, paluszki, pączki, chipsy). Unikaj potraw typu fast food.
- Ogranicz sól. Przede wszystkim usuń solniczkę ze stołu. Ponadto unikaj produktów przetworzonych (konserw, wędlin, marynat oraz zup i sosów w proszku). Sól można zastąpić przyprawami ziołowymi. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g (płaska łyżeczka do herbaty) i obejmuje sól zawartą w spożywanych produktach (np. pieczywie, wędlinach, serach itp.) oraz tę stosowaną do przygotowywania potraw.
- Do każdego posiłku jedz dużo warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych. Są one źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Rano dodaj owoce do owsianki, na II śniadanie przygotuj kanapki z warzywami, obiad niech zawiera surówkę i warzywa gotowane, a na kolację zrób sałatkę.
- Jedz regularnie. Spożywaj co najmniej 4 posiłki dziennie o stałych porach. Stosuj metodę “jem mniej, ale za to częściej”. Urozmaicenie jadłospisu zapewnia podaż wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, a regularne posiłki pomogą utrzymać odpowiednią masę ciała i stały poziom glukozy we krwi.
- Jedz ryby, szczególnie morskie. Tłuste ryby morskie (makrela, śledź, łosoś, sardynka) zawierają m.in. kwasy omega-3, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ryby należy jeść co najmniej 2 razy w tygodniu. Ze względu na dużą ilość soli unikaj ryb przetworzonych (wędzonych i konserwowych).